yükleniyor
Pek çok teknolojik ve elektronik cihaz gibi işitme cihazları da kendi içlerinde sınıflandırmaya tabi tutulabilmektedir. Bireylerde oluşan işitme kaybı tipi, şekli, konfigürasyonu, kullanıcının motor becerileri, sosyal yaşantısı gibi şartlar dikkate alınar İşitme Cihazı Türleri

Pek çok teknolojik ve elektronik cihaz gibi işitme cihazları da kendi içlerinde sınıflandırmaya tabi tutulabilmektedir. Bireylerde oluşan işitme kaybı tipi, şekli, konfigürasyonu, kullanıcının motor becerileri, sosyal yaşantısı gibi şartlar dikkate alınarak işitme cihazının sınıflandırılması ve hastalara en uygun özellikte olanların seçilmesi son derece önemlidir. İşitme cihazları kulak arkası, kulak arkası açık uygulama, kulak içi, kanal içi olarak sınıflandırmak mümkündür.

Kulak arkası (BTE) tipi cihazlar işitme kaybının düşük seviyeden oldukça ileri seviyeye kadar olan işitme kayıplarına uygun özelliktedir. Özellikle seviye olarak ileri ve çok ileri işitme kaybı olanların kulak arkası cihaz seçmesi gerekmektedir. Kulak arkası cihazlar kulak kepçesinin arkasına yerleştirilerek kulak kepçesi ile sesi kulağa taşıyan cihaz tipidir. Kulak arkası işitme cihazları biopor kalıp, sert kalıp olmak üzere ikiye ayrılır. Her iki tipte de kişinin kulak izi alınarak yapılır. Ancak biopar kalıp yumuşak malzemeden yapılırken sert kalıp cihazlar ise sert malzemeden ürpertilmektedir.   Bebekler ve ileri derece işitme kaybı bulunan hastalara biopor kalıp, diğer tüm hastalarda ise genelde sert kalıp kullanılmaktadır. Cihazın tüm parçaları kulak arkasındaki cihazın gövdesinde bulunmaktadır. Bu cihazların kullanılmasında en fazla dikkat edilmesi gereken konu cihazların bakımıdır. Zira konumlandıkları nokta terden en fazla etkilenen bölgedir. 

Kulak arkası açık uygulama (RITE) tipi cihazlar tıpkı kulak arkası cihazlar gibi hafif işitme kayıplarından ileri seviye işitme kayıplarına kadar tüm seviyelerde kullanıma uygundur. Bu cihazlarda cihazın mikrofonları ve işlemcisi kulak kepçesinin üzerinde, hoparlörü ise kulak kanalındadır. Bu nedenle kulak tıkanıklığına sebep olmaz. Ayrıca mikrofonlar ve hoparlör arasındaki mesafe arttığı için ötme ihtimali azalır. Ancak hoparlörün konumu kulak içinde olduğu için kulak kirinden etkilenme riski bulunmaktadır. Bu durumda cihazın filtre değişiminin periyodik olarak yapılması önemlidir. 

  Kulak içi (ITE) cihazlar da düşük derece işitme kayıplarından ileri derece işitme kayıplarına kadar kullanıma uygundur.  Kulak içi cihazlar hastanın kulak izi alınarak 3D yazıcılar ile üretilmektedir.  Kulak içi cihazlarda da kulak arkası açık uygulama cihazlarda olduğu gibi kulak içine yerleştirildiğinden kulak kirinden etkilenmesi mümkündür. Bu nedenle düzenli olarak filtre değişimi yapılması gerekmektedir. Ayrıca işitme cihazının mikrofonlarının üzerindeki mikrofon kapakları yine düzenli yenilenmelidir.