yükleniyor
Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesi altında olan bireylerin sağlık harcamalarının neredeyse % 95‘i kurum tarafından karşılanmaktadır. Ancak bazı harcamalar sigorta kapsamının dışında tutulmaktadır. Bazılarında ise kısmi ödeme yapılmaktadır. İşitme sorunu yaş Sgk İşitme Cihazı Katkı Payı Nedir? Katkı Payından Nasıl Faydalanılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesi altında olan bireylerin sağlık harcamalarının neredeyse % 95‘i kurum tarafından karşılanmaktadır. Ancak bazı harcamalar sigorta kapsamının dışında tutulmaktadır. Bazılarında ise kısmi ödeme yapılmaktadır. İşitme sorunu yaşayan bireyler için hayati öneme sahip olan işitme cihazları da kısmi ödemeye dahildir. Yani cihaz bedelinin belli bir oranı kurum tarafından katkı payı olarak ödenmektedir. 

İnsan sağlığı bir bütün olarak ele alındığında yaşanan her sorunun yaşam kalitesine olumsuz yansıması kaçınılmaz olacaktır. Özellikle beş duyumuzun sağlığının bozulması gündelik yaşamımızda büyük sorunlarla karşılaşmamıza yol açabilmektedir. Bu sorunların en önemlilerinden biri ise işitme zorluğu ve duyma kaybıdır. Büyük bir oranı ileri yaşlardaki bireylerin oluşturduğu bu rahatsızlık işitme cihazları ile büyük ölçüde ortadan kaldırılmaktadır. 

İşitme cihazları, duyma sorunu yaşan pek çok bireyin günlük yaşamına büyük kolaylıklar getirmektedir. Özellikle son dönemde ileri teknoloji ile üretilen duyma cihazları sayesinde hastalar sorunsuz duyabilmektedir. Ancak gelişmiş teknoloji ürünü olan bu cihazların fiyatlarının yüksek olması nedeniyle erişimi zaman zaman zorlaşmaktadır. Zira yüksek fiyatları nedeniyle SGK tarafından tamamı karşılanamamaktadır. Çok çeşitli modelleri ve teknolojik özellikleri olan işitme cihazlarının SGK tarafından karşılanması belli oranda yapılmaktadır. 

Aynı zamanda SGK’nın işitme cihazlarına olan katkısı belli şartlara bağlı olarak düzenlenmiştir. Öncelikle bireye bir Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından işitme kaybı tanısı konması gerekmektedir. Bunun yanında bireyin aktif bir sosyal güvencesi bulunmalıdır.  Hastanın durumuna ve doktorun uygun görmesine göre bu katkı ikinci cihaz için de yapılabilmektedir.  Buna göre 09.02.2022 tarihinde açıklanan ödeme tutarları; yetişkinlerde (18 yaş üzeri) emekliler için 1.514 TL, çalışanlar için 1.211,20 TL’dir. 13-18 yaş arasındaki bireyler için; velisi emekli olanlar 2.271 TL, velisi çalışanlar 1.816,80 TL’dir. 5-12 yaş arasındaki çocuklar için velisi emekli olanlar 2.422,40 TL, velisi çalışanlar 1.937,92 TL’dir. 0-4 yaş arası çocuklar; velisi emekli olanlar 2.725,20 TL, velisi çalışanlar 2180,16 TL’dir. SGK tarafından işitme cihazlarının ödeme süresi 5 yıl olarak düzenlenmiştir.