yükleniyor
İşitme sorunu yaşayan bireylere kulak burun boğaz uzmanı tarafından, hastanın işitme kaybı düzeyine, estetik tercihlere, yaşam tarzına ve ekonomik durumuna bağlı olarak işitme cihazı modeli önerilmektedir. Pek çok işitme cihazı artık çok daha küçük ebatl İşitme Cihazı Modelleri

İşitme sorunu yaşayan bireylere kulak burun boğaz uzmanı tarafından, hastanın işitme kaybı düzeyine, estetik tercihlere, yaşam tarzına ve ekonomik durumuna bağlı olarak işitme cihazı modeli önerilmektedir.  Pek çok işitme cihazı artık çok daha küçük ebatlarda ve saç ve cilt tonuna uyumlanarak tasarlanmaktadır. Ancak asıl model seçimi cihazın konumlandırılması ile ilgili olacaktır. İşitme cihazları kulak arkası kulak içi ve kanal içi olmak üzere temelde üç modelde üretilmektedir. Hangi modelin tercih edileceği ise yukarıda saydığımız kriterler göz önünde bulundurularak hasta ve doktorun ortak kararıyla belirlenecektir. 

Kulak arkası işitme cihazları tamamen kişiye özel kalıp çıkarılarak üretilmektedir. Dış kulak ve dış kulak yoluna yerleştirilen kulak kalıbı sesin iletimini sağlarken cihazın gövdesi kulak arkasına yerleştirilmektedir. Ekonomik olarak diğer modellere göre daha uygun fakat daha kolay kontrol sağlanabilen cihazlardır. Zira gerektiği durumda kullanıcılar tarafından rahatlıkla müdahale edilebilmektedir. Özellikle bebek ve çocuklarda Kulak Arkası (BTE) tipi işitme cihazı kullanımı uygundur. Bu model cihazların hafif işitme kaybından ileri derecede işitme kayıplarına kadar kullanımı uygundur. 

Kulak içi işitme cihazları kişiye özel tasarlandıkları için kullanım rahatlığı ve konforu en yüksek cihazlardır. Kulak arkası cihazlara göre daha küçük tasarladığı için fark edilmesi daha güçtür. Ancak cihazın gövdesi yine kulak arkasında konumlandırılmaktadır. Mikrofon ve kulaklık arası uzak olduğu için de ötme ihtimali son derece düşüktür. Bu modeller de hafif işitme kayıplarından ileri düzey kayıplara kadar her seviyeden ihtiyaca yönelik kullanıma uygundur. 

Kanal içi işitme cihazı modelleri en son teknoloji ürünü modellerdir diyebiliriz. Zira işitme cihazı tamamen kulağın içine yerleştirildiği için dışarıdan fark edilmesi oldukça zordur. Bu modeller de bireyin kulak yapısına uygun tasarlandıkları için kişiye özel kullanım deneyimi sunmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanı kişinin kulağın fiziksel yapısı ve bireyin el- göz koordinasyon becerilerini göz önünde bulundurarak kullanıma uygun olup olmadığını değerlendirecektir. 

Tüm bu modellere ek olarak hava yolu ile ses iletimi işitme cihazları kullanması uygun olmayan hastalarda uzmanlar kemik yolu işitme cihazları önerebilirler. Bu cihazlar sesi kafa tası kemikleri aracılığı ile iç kulağa ileterek çalışmaktadır.